Pels d’MC: Què és el Rap?

(Article escrit per un dels profes d’MC)

Abans de parlar de Rap, considerem convenient aclarir alguns conceptes fonamentals, sobre les seves arrels i d’on prové aquesta música. La música Rap és un dels quatre pilars de la cultura Hip Hop. El Hip Hop engloba el grafitti, el breakdance, el Djing i finalmente el Rap. Cada element té el seu lloc, la seva història, el seu començament.

 El Hip Hop va sorgir a finals dels anys 70 als barris neoyorquins més desfavorables, com el Bronx i mica en mica va anar agafant protagonisme entre els joves afroamericans, llatins i més tard els blancs, extenense per tota la ciutat de manera fulminant. Era un moviment impactant, innovador, jove, que lluitava per una sèrie de drets socials amb els quals es sentien molt identificats el jovent de clase baixa de la època. El Hip Hop els permetia sentir-se especials, sentir-se que formaven part d’un grup, tot i que la societat els excloès.

 El moviment del Hip Hop, el van començar els Dj’s, que punxaven els discos de la música que s’escoltava en aquella època, com la música Funk, Disco, reagee, etc, i alhora que punxaven interactuaven amb el públic amb frases enginyoses i sovint fent rimes per fer-ho més divertit. Mica en mica els Dj’s van perfeccionar les seves tècniques amb els plats i van començar a agafar gent perquè fes la feina de presentadors, eren els mestres de cerimònies, d’aquí ve el terme MC (master of cerimenies).

Com passa amb tot el que comença, els Mc’s, igual que els Dj’s van millorar i rebuscar les frases que feien quan presentaven als Dj’s i d’aquí sorgí la música Rap.

El significat de Rap és molt divers. Hi ha molta informació circulant en llibres, documentals, per internet mateix, però es diu que el Rap significa “Rythm and Poetry” també se li va donar el significat de “Revolution and Poetry”, per la reivindicació que tenien les lletres que cantaven el MC’s.

Avui dia hi ha molts estils de Rap, hi ha molta diversitat d’MC’s, cadascú canta o rapeja sobre el que viu, el que veu, el que pensa, el que sent,… les temàtiques son infinites, el límit és on la imaginació et porti.

Personalmet el Hip Hop m’ha acompanyat desde que tinc 11 anys i ara en tinc 30, així que he conviscut amb ell durant molt de temps. Em va ensenyar el poder de les paraules, a agafar afició per la lectura, per l’escriptura, per l’ús de la imaginació, per una actitud lluitadora davant la vida i sé del cert que ha salvat a molts nois sense recursos d’acabar al carrer sense un futur clar.

Totes les disciplines que engloben el Hip Hop tenen alguna cosa que els fa especial i sobretot i el més important és que són positives pel creixement humà.

Els mitjans s’ha encarregat durant molts anys d’embrutar la cultura mitjançant el cinema, la desinformació, la manipulació, però han passat més de 30 anys desde els seus inicis i segueix vigent.

Als Estats Units podem afirmar que és la cultura més extesa per cualsevol jove, estigui de la condició social que estigui, perquè el Hip Hop no exlou a ningú, tinguis més o menys, l’important és el que tú puguis aportar i del que tú et puguis nutrir.

HIPHOP

La image té llicència CC i pertany al flickr de oijulia

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s